úterý, února 28, 2006

Kanec alá 2Roses

Vzhledem k požadavkům se pokusím popsat recept na kance alá 2Roses. Původní postup přichází samo od mých rodičů, takto skvělých kuchařů, takže já a B. to nevymysleli.

Vezme se libovolné množství kance, tedy aby se to vešlo do pekáče (ideálně vypadá kýta, ale teď jsme zrovna dělali svíčkovou a bylo to taky super). Maso se den před velkou událostí nasolí, obloží cibulí a zaleje olejem nebo rozpuštěným sádlem.
Druhý den se odstraní cibule, maso se mrskne do horkého sádla/oleje a zprudka se opeče (aby se zatáhlo).


Pak se vloží do pekáče, zasype zeleninou na svíčkovou Halali, a doleje se vařící voda, aby maso bylo z cca. 70 % potopené. Kořenová zelenina navíc neuškodí. Do tekutiny ještě přijde list bobek a jalovec tuším (nebo to bylo nové koření ?, každopádně je to malé a kulaté).


Celé je nutné to přikrýt pokličkou nebo alobalem a dát do trouby, číselník té naší ukazuje 220 stupňů. Pak se to cca. 2-3 hodiny nechá bublat, konstantně se to kontroluje a polévá šťávou, případně obrací. Postupně snižujeme teplotu na cca. 190 - 180.
Jakmile maso začne měknout a tekutina mizí, odstraníme pokličku a na vršek masa dáme slaninu anglickou.


Opékáme, opékáme, opékáme... Celková doba pečení je různá, vysoce závisí na množství masa, ale u nás se to pohybuje od cca. 4-6 hodin.

No a pak je hotovo a jde se jíst.
Doporučujeme s brusinkama, brokolicí v páře a zalitou olivovým olejem nebo máslem, popř. pár pěkných brambor. Několika sklenkami červeného se také nic nepokazí. Dobrou chuť !


Varování - tohle jídlo je zdraví nebezpečné, protože ho člověk má tendenci jíst a jíst a nikterak nekontrolovat konzumované množství. Jak zaznělo na památném večeru, kdy byl u nás kanec poprvé pečen :"...šlo mi o život...".

A teď ten recept na E-lišku... :o)

1 komentář:

Zuzana řekl(a)...

Na recept na Lišku máte dobře našlápnuto, podle toho jak vyprávěla Barča, jak hezky usínáte :o) a pak stačí už jen 5 dkg lásky a 4 lžíce fantazie :o)