úterý, října 24, 2006

Hic sunt leones

Nedavno jsem zakoupl vynikajici knihu o problemech se zady ( kdo ma OPRAVDU zajem, tak dejte vedet). Stuart McGill je "THE" autorita, co se problemu s oblasti zad tyka a jeho myslenky a nazoru jsou velice radikalni.
Ten clovek je uz spoustu let nekde v labu a zkouma, proc nas boli zada, testuje sportovce, kupuje praseci patere a ruzne je lame a zkouma, kdy vyhrezne plotynka atp.
Je uzasne sledovat, jak se ruzne nezavisle zdroje, ktere studuji, ciste ze zajmu protoze chci mit zdrava zada a zbytek tela, shoduji na vecech, ktere jsou vetsinou v normalnich zdrojich (popularnim tisku, TV atp.) tabu a vetsinou se prosazuje skoro opacny pristup. Tady se nejde o stravu (kde shodou okolnosti, je to taky temer opak toho cemu verim ja), ale o pristup k pohybu a leceni bolesti zad (a koho dneska neboli).

Ja mam rad takovou tu 'hard-core' skolu, tj. kdyz cvicit, tak ne na strojich, kdyz uz behat, tak ne na pasu ( a rozhodne ne dalove a casto). Pro oboji jsou duvody a to velmi padne a dulezite.

Nicmene zpet k McGillovi
- streching spodni casti zad nepomaha, naopak skodi
- streching zadni casti stehen, totez, ve finale ublizuje
- je dulezita nejen sila spodni casti zad, ale hlavne vytrvalost teto svalove oblasti, ta cast ma telo drzet cely den, takze musi drzet a to spravne, uvolneni neni na miste (stretching anyone ?)
- shoduje se s jinymi autori, ze jista 'ztuhlost' zrovna v tehle oblasti je nutna (mne rikali na karate 'Fakir', nikdo nebyl tak ohebny jako ja a podivejte, co jsem mel se zady za problemy...
)
- dulezita je sila v bocich (jak pro vykon, tak pro zivot) ! Opet shoda s jinymi autory, v bocich je sila, zada maji pri zvedani pouze fixovat pater ve spravne pozici, nikoliv tu vahu zvedat (BTW. jak zvedate svoje deti ze zeme ?).Tohle mi mlatili do hlavu na karate, na WingChunu, vsude vam rekno, ze sila je uprostred, ale nikdo to nevysvetlil tak , abych to pochopil.
- "prekvapive" nejmene bolesti zad ze sportovcu maji... vzperaci. V podstate nejsilnejsi na planete (premistena vaha za cas), vedi presne jak fixovat pater pri vykonu, takze ji maji v tom nejlepsim uhlu. Protoze pokud ne...tak je to rozlame behem zlomku vteriny.
-boli vas zada ? Tak to je namahate spatne, popr. vubec. Jestli vas boli zada, tak je musite namahat ! Ale spravne.
- chcete si zruinovat zada ? Delejte lehsedy ! Udelal jsem jich za zivot tisice a tisice (kdybych tak tenkrat vedel, co vim ted...). Ted je vubec nedelam a mam bricho jak nikdy. Jestli chcete vymakat bricho, a tim nemyslim mit viditelne clanecky (tam jde o neco trochu jineho, muzete byt vyhubly hosik s jednocifernym procentem telesneho tuku a mit zebrik, ale silu nemate), ale mit pevny trup, ktery vam drzi pater a pomaha zvedat deti ze zeme :o), tak musite cvicit uplne jinak.

Pred nejakou dobou jsem mel se zady VELKE problemy, ted cvicim jinak nez poslednich 30 let a tuktuktuk, je to uplne jine ( a nejen zada, ale celkove energie, sila atp.).
Zada cvicim tak, ze pokud by me videla pani Holeckova (rehabilitacni sestra z vojenske nemocnice), tak by se asi zblaznila. Ale vysledek je co ? To, ze mam mnohem silnejsi zada a hlavne neboli a to se pocita.
Jenom to chce se nebat a jit nekam, kde jsou lvi.

1 komentář:

Zuzana řekl(a)...

Tak sem s s temi zazracnymi cviky - ja az schodim v prosinci ten babyruksak :o), tak musim sve zada i bricho dat dohromady!