sobota, října 21, 2006

Tak jsem zase v cudu...

...tentokrat v San Jose, kde je nase zakladna (tj. zakladna firmy kde mam tu cest pracovat). Deji se tu zajimave veci, nektere powerpointy jsou dokonce i prinosne :o) a uzitecne.
Dnesek treba byla jedna takova o nasem novem logu a marketingove kampani. Zacalo to vyborne, prisel typek, nahodil svuj MacBook a rekl neco jako, je patek, tohle je posledni prezentace, vsichni jste unaveni, jeste na vas doleha jet-lag...
Nevim jak vy, ale ja bych si dal pivo.
Chvilka ticha, pak se zeptal, kdo by si dal taky pivo ?
Spousta nadsenych hlasu a zvednutych rukou.
Takze proto pro vas marketing koupil pivo, stoji venku na chodbe, takze si tam vsichni ted skocte a budte rychle zpatky :o)
Velky potlesk a piskot :o) a venku ve velkych vanach s ledem Corona, Heineken a Budweiser :o)
Nasledne predstavoval nase nove logo, smysl kampane, nase nove reklamy atp. Reknu vam, kdyz se clovek s necim ztotozni a uveri tomu, tak pak vidi reklamu a rika si :"Jo, to je presne ono, za to stoji za to bojovat", uplne se klepe a citi v zilach adrenalin... Dobre to delaji :o)
Jinak se juknete na Human Network, jak vypada a kam kraci "nove" Cisco.

Taky jsem se byl podivat na nas prototyp budouciho pracoviste, jako pracovni plochy - zadne steny, zadne kobky, zadne pevne umisteni skoro niceho. Vsechno je mobilni, od sten pres stoly a gauce. Stoly jsou velice snadno vyskove prizpusobitelne (takze zadna uni-velikost), vyber ze tri typu zidli a kresilek...
Jednim z duvodu je jakys-takys vyzkum, ktery tvrdi, ze 35%-40% pracovni doby clovek stejne neni na svem miste, ale na schuzkach a jednanich s ostatnimi lidmi, takze proc to v podstate neudelat jako jednu velkou zasedacku, kdy se ti lide preskupuji naprosto zivelne podle potreby, projektu a nalady. 80% lidi by se nechtelo vratit k puvodnimu pracovnisti, lidi z NY (kde uz na to najeli), nam rikali, ze je to hodne dobry.
Vsechno pekne barevne, otevrene, steny, strop a podlaha pohlcuji hluk, psat se da na vsechno od oken, pevnych i mobilnich sten, clovek si proste udela pusobiste kdekoliv, seskupi kresilka, prisune stolecek, doleva a doprava da stenu (ktera slouzi i jako tabule na psani) a zasedacka je ready).
Vyhody jsou vcelku velke uspory, pres setreni papiru (lidi tolik netisknou, protoze nemaji pevny stul a umisteni, muzou sedet kde chteji, ale ulozne prostory, ktere kazdy ma, jsou omezene), a my chceme prece setrit nase/vase lesy ze ano, do mista pro 80 lidi se vejde 140 a porad to vypada OK (a pracuje se tam OK), skoro zadne kabely, vetsinou bezdratove spojeni (supora na kabelech, zasuvkach, vedeni...).
Jsou tam mistnosti na studovani a privatni konverzace, ale pevne misto nema nikdo, ani management. Mistnost je velice svetla a vzdusna, vybavena kuchyne, ktera zase muze slouzit jako zasedacka, s plazmovou obrazovkou a reprosystemem.
Funguje to tu uz nejakou dobu a je plan to zavest vsude, protoze ty uspory jsou celkem vyznamne, v NY uz podobnou kancelar maji, v Londyne se buduje, takze driv nebo pozdeji to bude i v Praze.
Jednim ze zajimavych vedlejsich efektu je to, ze se ti lide na pracovisti vic prateli, chodi vic po praci parit, cele je to vic osobnejsi, protoze ve finale si neposilaji maily kvuli blbostem, ale hned spolu mluvi.

Dalsi vec, ktera je tady videt vsude, a naprosto bije do oci i usi, je naprosto otevreny a pratelsky pristup.
Nikdo si nehraje na velkeho Bosse, neni to diktatura, kde jeden rika ja jsem velky sef a primo ci neprimo naznacuje, kdo je tady "muj drahy menecenny" :o).
Je to uplne naopak, cau nove prichozi, ja tady pracuju xy let a welcome v nasi spolecnosti. Ty jsi sem nastoupil, my te prijali, coz znamena, ze jses asi dost dobrej, ted jsi nas zamestnanec, tesi me ze te poznavam, mas se ? libi se ti tu ? my si te vazime, ty jsi nase budouci hvezda, ne vazne, Cisco stoji na lidech a ty jsi ted jeden z nich a zalezi nam na tom, aby jsi byl spokojeny...
At to zni jakkoliv umele (a jestli je nebo ne ja ted nejak nedokazu posoudit), ale dopad na cloveka je fakt dokonaly.
Pak treba vidite nasi novou reklamni kampan a mate skoro slzy v ocich.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Promin Petasku, to mi zni jako americkej horor.

Petr řekl(a)...

Uplne nejak nechapu co. To pracovni prostredi ? Pivo ve vane ? Prednasky ? Pristup k lidem ? Firemni kultura ?