sobota, září 22, 2007

Jidlo je zaklad...

Dlouho jsem se te myslence branil a nechtelo se mi verit, ale je to asi tak. Clovek muze cvicit jak chce, spat jak chce, chodit do sauny a na masaze, ale pokud spravne neji, tak mu nepomuze ani svecena voda.

Vidim to na sobe velice dobre, pokazde kdyz vypadnu ze sveho rytmu, treba jedu na meeting, kde sedim cely den jak pecka a neni tam nic jineho nez susenky a bagety, tak jsem dalsi den dva mimo - min energie, chce se mi spat, kdyz uz se dostanu cvicit tak to je to hodne fuska, spatne spim... Zrovna ted jsem prijel z jednoho takoveho setkanicka a mel jsem tam za tri dny asi dve dobra jidla, jinak des a hruza.

Mozna vas napadlo, chudinka, nema svuj rytmus, to je pekne neprakticke. No, je, ale zase to mam jenom obcas (kdyz nejim jak se ma), narozdil od vetsiny lidi co znam.. Ti to maji temer jako permanentni stav a svadeji to na vsechno mozne i nemozne.

Jidlo je ta nejlepsi droga, nejvice pristupna, nejlepe podavana. Poku spravne davkujete a hlavne ty jde o prisady, budete sklizet uspechy. Pokud jite sracky, budete... nebudete stat za nic, drive nebo pozdeji.

Casto slycham :"ale ono to jednou neuskodi", zvlast se v tehle hlasce vyzivaji rodice (nebo prarodice), kteri svoje deti ci vnuky zasobuji necim, rekneme neoptimalnim. Pritom si neuvedomuji, jakou maji zodpovednot. Dospely si muze svoje jidlo zvolit, dite ne. Dite to proste dostava naservirovane, vytvari si navyk do budoucna etc.

Obcas to neuskodi ? Tak co treba trochu strychninu (jed...) ? To taky obcas, pro jednou neuskodi ? Jediny rozdil mezi lekem a jedem je skoro vzdy v davkovani. Spravna davka - lek. Date ho moc - jed. Date ho malo - nepomuze.

To co vam (nebo vasim blizkym) neuskodi hned, muze skodit za den, za rok, za 10 let, protoze clovek se to nauci jist. A je potreba nezapominat - ta skoda nemusi byt hned fatalni, ale unava, spatna plet, spatna schopnost se soustredit, malo energie, spatny spanek, obezita, diabetes II, diry v zubech, cetl jsem i o depresich a agresivite...
Ale ano, mate pravdu, obcas to neuskodi...

Takze jestli mate nektery z tech symptomu nahore (kdo nema, ze ano), tak si prozkoumejte jidelnicek. Jestli se odbyvate "Cinou", bagetama nebo jite jenom salaty (nebo jenom cokoladu), hromady rohliku etc. tak hledejte pricinu tady.

Jidlo je proste zaklad.

Žádné komentáře: