sobota, března 04, 2006

How to be an expert

Tak tohle je přesně to, co říkám B. už dlouho
1/ nikdy není pozdě s čímkoliv začít
2/ téměř kdokoliv se může naučit cokoliv (a ano i zpívat), pokud opravdu chce
3/ má vůli

Nemám rád poraženecké nálady, hlášky typu už je pozdě, já na to nemám talent (= radši tedy nezačnu nikdy) apod. V podstatě kdokoliv může dělat cokoliv.

V článku dole se v podstatě píše, že pokud začnu ve 32 hrát na kytaru, nebudu už možná nejlepší na světě, ale budu dobrý, možná velmi dobrý a v 52 letech budu mít za sebou 20 let hraní
(jasně nebudu asi jako Edge z U2, nebudu asi určitě sám skládat, nebudu hrát ve filharmonii,ale jistě víte co myslím, chci hrát pro sebe, svoji rodinu, svoje děti, větší ambice nemám, zatím :o).
Otázkou pouze zůstává, kam až chce člověk dojít a co tomu chce obětovat. Co tomu chce, nikoliv může obětovat a člověk může všechno, alespoň jsem v situaci a věku, kdy si to pořád ještě myslím.
Jo a může se v podstatě jednat o cokoliv - šachy, zpěv, hra na hudební nástroj, jazyky...
Rozdíl mezi světovou elitou a výbornou úrovní v něčem je podle článku asi 1 % (a už slyším spousty z vás :"...tak to si nemyslím...").
A ano, je to těžké, přijít večet domů po celodenní náročné práci a učit se francouzsky je fuška. Určitě větší, než sledovat po nocích seriály.

How to be an expert:
The only thing standing between you-as-amateur and you-as-expert is dedication. All that talk about prodigies? We could all be prodigies (or nearly so) if we just put in the time and focused. At least that's what the brain guys are saying. Best of all--it's almost never too late...

Žádné komentáře: