neděle, ledna 14, 2007

O jidle...

Zuzka me pozadala, jestli bych nemohl na web hodit neco mych receptu, resp. toho co a jak jim. Takze tady to je, jenom v trochu jine forme. Jo dejte mi vedet, kolikrat pro cteni vas napadlo "To bych nemohl jist nic" nebo neco podobneho :o) Pri psani jsem se hodne rozmachnul, takze to bude muset vyjit na pokracovani :o), tohle je rekneme prvni dil.

Nezalezi na tom, jestli tomu co jite rikate dieta, nicmene nemelo by jit o nic docasneho. Mam pocit, ze dieta pochazi z rectiny a znamena to neco jako "cesta zivota". Tj. nedrzte dietu, vybirejte si co jite, at pro ucely zdravi, vykonu nebo vzhledu.
Nechci se rozepisovat o proteinech, karbohydratech a tucich, nicmene uplne se tomu nevyhneme, takze velmi jednoduse a kratce
- protein je pro telo jako stavebni kamen. Bez proteinu nejsou svaly, kosti, slachy, vlasy, nehty etc. Protein se muze za jistych okolnosti a pomoci ruznych procesu menit v energii. Protein je jedina vec, kterou telo realne a za kazdych okolnosti potrebuje. Protein najdete v mase, ve vajickach, v jadrech ruznych orechu, do jiste miry i v ovoci a zelenine, v mlece. Vetsina nasi populace ji proteinu malo a je v temer trvalem stave nedostatku.
- karbohydraty jsou cukry, slouzi primarne k energii. Jsou v ovoci, zelenine, mlece, ryzi, bramborach, obili (a ve vsem co z nej je - testoviny, pecivo), med atd. Tvori majoritu vyberu potravin nasi populace. "Carbs" vam muzou pomoci a muzou vas znicit. Pokud bych mel udelat poradi, tak v prvni rade zeleninu, pak ovoce a nakonec, jestli vubec, cokoliv co je z brambor, obili, lustenin, kukurice atp.
- tuky. Tuku je spousta druhu a existuje hodne deleni, nicmene jsou tuky rostlinne (olivovy, palmovy, slunecnicovy, hodne tuku ma avokado, orechy) a zivocisne (tuk v tele zvirat at uz viditelny okem nebo jeho slozky v mase a kuzi, morku atp.). Existuji dalsi a dalsi deleni a druhy. Tuk je velice dulezita soucast stravy. Po tuku se netloustne !!!! To ze snim kus sadla neznamena, ze se mi sadlo usadi v tepne, ucpe ji a nasledne dostanu infarkt. To, ze je tenhle saturovany tuk tuhy za pokojove teploty, neznaci, ze ztuhne v moji krvi po te, co se tam nejak dostane ze zaludku... Podivejte se na US - skoro vsechno je low-fat a presto tam skoro vsichni jsou high-fat :o) Tukem to neni, naopak, tuku se dneska ji malo. Vyhybejte se hlavne ruznym margarynum, slunecnicovym tukum a vubec vsemu co je nejak "umele", resp. neprirozene.

Autori a studie se rozchazeji v tom, co kdo a kolik potrebuje (30% proteinu, 30 % tuku, 40 % cukru, 10/20/70, 0/0/100 :o) etc.), ale rozhodne neni nutne to pocitat (pokud nejste zavodni sportovec, kulturista nebo blazen), staci proste jist ty spravne potraviny.
Kdyz si nevite rady, predstavte si, ze jste 200.000 let v minulosti. Je tam takhle potravina dostupna ? Fajn, jim. Neni, fajn nejim. Nasledne, jak moc je tam dostupna a jak casto.
Timhle velice hrubym delenim se da vytecne selektovat. Nejdriv se vam muze zdat, ze v Bille snad ani nic nemaji, co by proslo timhle sitem, ale casem si vytvorite "oko", ktere automaticky vidi, vybira a schvaluje.
Idealni potravina je ta, co telu neco da a neublizi. Je plna zivin, mineralu, vitaminu, zeleza a ja nevim ceho vsecho jeste. Existuji ale potraviny, ktere vam nedaji NIC. NIC krome energie, kterou sebou to jidlo nese (a pak asi prijemny pocit...). Temhle se vyhnete, neni o co stat (prikladem je bila mouka a vyrobky z ni, ruzne sladke cokolady atp.). Stejne jeko nectete knizku, ktera vam neda nic, stejne tak nejezte nic, co vam neda nic :o)

Neco ze zasad vyberu potravin.
Toto je jidlo



Toto neni jidlo




Jidlo


Nejidlo


Asi uz chapete kam mirim - cim vic se neceho dotknul clovek, upravil to, popr. vyrobil, tim hur a naopak, cim blizsi prirode je dana potravina, tim lepe. Pokud to clovek vyrobil, tak to pro vase telo neni nejlepsi. Zaroven cim vetsi trvanlivost, tak at je to jak chce vyhodne, tim hur.
Zasada c.1 nekrmte svoje telo necim, co bylo vyrobeno. Jezte to, co vyrostlo, co letalo, plavalo, behalo.

1 komentář:

Zuzana řekl(a)...

Skvely, tesim se na dil c. 2. Jen mam pocit, ze budu porad chodit nakupovat cerstve potraviny... jak resis tohle, fakt porad nakupujete (moc to nemusim - ztrata casu, vsechny ty obchodaky...)