neděle, ledna 21, 2007

O pohybu I

Clovek neni normalni bez fyzickeho pohybu.

Cviceni neni neco, cim fixovat problemy, cviceni je neco, bez ceho budou vzdycky problemy.

Telesna kondice, at uz ji definujeme jakkoliv, je primo odpovedna tomu, jak se citite, jak vypadate a jak a kdy...zemrete.
At je to jakkoliv krute, dostatek fyzickeho pohybu, maly prijem energie = v prumeru delsi zivot a naopak.

A je treba si uvedomit, ze za oboji jste zodpovedni vy, nikdo jiny. Muzete zalovat na spatne geny, zdedenou postavu, praci, pribuzne, deti, spatnou Delvitu v okoli...za to co mate kolem pasu muzete vy.

POTREBUJETE rychlost, ohebnost, silu, vytrvalost atp. k zivotu. Drive bez toho lide umirali (nemohli lovit, bojovat, branit se). Dneska taky umiraji, protoze to jejich telo nezvladne, ten nedostatek pohybu a prebytek energie.

Hybejte se ! Pokud ctete tenhle zapis, na 99% vas znam a mam vas taky rad. Hybejte se (a pokud me znate, tak vite, ze tim nemyslim behejte 2xtydne 30 minut, ale sakra, snad i behejte, jenom se, sakra hybejte) ! Jinak to spatne dopadne...
Chcete zhubnout ? Mene energie dovnitr, vice ven. Tecka. Nic vic v tom neni. Spravny vyber jidla, spravny pohyb.
A pokud uz chcete hubnout, vyberte si neco, kde vydate vice energie (to NEJSOU leh-sedy, to neni pomaly vytrvaly beh, kdo sakra vymyslel, ze clovek ktery pomalu bezi dve hodiny je fit ????).Vyberte si pohyb, kde pracuje co nejvic svalu najednou a co nejvetsich svalu najednou (drepy, shyby, kliky, nadhozy, swing etc.). ROZHODNE nechcete cvicit v leze, v sede nebo na nejakem umelem stroji. Chcete se hybat. Nechcete cvicit jeden sval, chcete cvicit pohyb.
A jeste jedna vec - zapojte nohy a tim myslim drepy, vypady na jedne noze, ruzne zdvihy ze zeme (tzv mrtvy tah) atp. Stred tela je misto, kde je sila, cim dal od stredu, tim mene sily. Svaly nohou jsou nejsilnejsi na tele (hyzdove svalstvo, dvojhlavy a ctyrhlavy sval stehenni) a take nejvetsi. Pokud pracuji, pumpuji krev do celeho tela a zajistuji spravny obeh tekutin. Pokud nepracuji, jde(te) to do haje. Stejne tak na mobilitu jsou napr. drepy velice dulezite, bez toho jdou kolena brzo pryc, proste sila nohou je extremne dulezita. Svalum na nohou se taky rika druhe srdce...
A pokud uz chcete zhubnout, 5 minut intenzivni namahy je lepsi, nez 30 minut pomaleho pohybu. Tak se podle toho zaridte.

Žádné komentáře: