úterý, dubna 08, 2008

Prispevek k Zubakum


Obrazek pochazi z nize citovane knihy.

Anonym napsal, cituji: "Lidi co jedi jenom zeleninu,ryzi,maso a necisti si zuby, tak je maji taky skazene." Konec citatu.

Ja odpovidam
Ale ? Cim muzes potvrdit svoje tvrzeni drahy anonymni ctenari ? Nejak se mi nechce verit, ze pokud jsi nekde v Asii narazil na ditatko nebo dospeleho, ktere melo zkazene zuby, tak jsi u nej byl rekneme poslednich 12 let a VIDEL co ji tech 12 let. Ne usoudil, odvodil nebo vymyslel. Vsude kde jsme s B. byly je Coca-Cole, Pringless a spoustu dalsiho svinstva a jestli nekdo nekde dba na zdravi a jeste k tomu zubu, tak to rozhodne nejsou v Asii, kde maji casto problem neumrit hlady...

Znam 2 lidi ve svem okoli, kteri cestujou tak, ze zrejme byli v mistech, kde byl malokdo. Ani jeden z nich by tohle ale nenapsal.

A navic, kdo tvrdi, ze ryze je na zuby fajn ? Ja teda fakt ne... Bila ryze je...hm...cukr. A je vsude.

Vrele doporucuji knihu "Nutrition and Physical Degeneration", Weston Price foundation.
Ten chlapik - Weston A. Price, MS., D.D.S., F.A.G.D. Member Research Commission, American Dental Association Member American Association of Physical Anthropologists Author, "Dental Infections, Oral and Systemic", byl podle meho celkem sikula a misto toho, aby se spokojil s tim, co mu ostatni rikaji, tak badal sam (sympatak, jde vlastni cestou, neni "vypnutej" - bohuzel zemrel v roce 1948).

Travil leta cestovanim a zkoumanim zdravi lidi v odlehlych i civilizovanych oblastech, zkoumal Eskymaky, Vietnamce, severoamericke indiany, obyvatele mest i pousti.
Jeho zavery jsou sokujici, i kdyz, ani tak ne. Ten kdo ji prirodni stravu, je nejen zdravejsi, ale napr. jeho zuby jsou dobre vyvinute, dobre posazene, bez kazu.
Naopak ten, kdo ji, rekneme civilizovanou stravu, ma casto presny opak - male, spatne, slabe zuby plne kazu.

Doporucuju se podivat do zrcadla a usmat se. Podivat se kolem sebe a sledovat. Vsichni mame super kartacky. Vsichni mame ty nejlepsi pasty s granulema. Hodne lidi pouziva belici prostredky, nite, zubni vody, zvykacky zarucene bez cukru. Kvuli PH nebo co. Hmmmmmmm.
Vetsina ma kazy, spoustu lidi ma krive zuby, uzkou spodni celist, zuby ruzne degeneruji etc.

Zajimava vec byla, ze treba Masajove v Africe jedi hodne tuku, pijou hodne krve (kravy), ale malo zeleniny. Stejne tak lidi nekde v extremne chladnych krajich, totez, tam moc zeleniny neni. Pak byl kontrast nekoho, kdo mel prevazne rostlinnou stranu plus semotamo nejaky to masiko. Ale obe skupiny byly v pohode - jejich zuby treba nebyly ciste, jako ze 'americka beloba', ale zdrave.
Velmi dobry zdroj, je online k dispozici tady. Doporucuji si to lehce proklikat a podivat se, jak zdrave mohou byt zuby... Jsou tam fotky a dam krk na to, ze v te dobe kdy Mr. Price cestoval malokdo v tech koncinach kde byl znal kartacek a pastu. Jak jsem uz psal, casto maji lidi problem prezit, ne se starat o to, jak vypadaji jejich zuby.

Ten obrazek nahore je odnekud z francouzske polynesie.
Tenhle z Afriky, tusim ze Masajove.


Dalsi fotky jsou z Kanady, z Peru, z Nove Guinei a je to porad to same - zdrave zuby. Ruzne svetadily, ruzne jidlo, ruzni lide. Pred cca. 80 lety. Je to fakt designem zubniho kartacku ?
Vsichni jedi 100% prirodni jidlo, protoze proste jine tenkrat nebylo. My jime potraviny. Ne jidlo.

Mimochodem, ten clovek byl skutecne prukopnik, ktery doporucoval konzumovat vice tuku, specialne napr. pro tehotne zeny, protoze jinak to dopada (muze dopadnout) spatne, stejne tak se tenkrat tusim opiral o osteoporozu (fakt si myslite, ze je to nedostatek vapniku ? vazne ? ) atp. V roce 1948, haha, borec.

V jedne knize o joze (tusim Andre van Lysebeth) se pise, ze kdyz v jedne vesnici ve Svycarsku (tusim, ze to bylo tam) se lide smali Evropanum, ze je boli zuby :"Zuby jsou jako kameny, jak mohou kameny bolet". Jenze oni pekli chleba jednou za 2 mesice a za tyden uz ho rozbijeli na kovadline a potrebovali hodne silne zuby to rozkousat. Kdyz se do vesnice pristehoval pekar, za pul roku se pristehoval i zubar...

Clovek by cekal, ze ten kdo cte zrovna tenhle muj blog bude chapat, ze zdravi zubu rozhodne neni zalezitost zubniho kartacku, nite, pasty a pravidelnych navstev u lekare... Ano v TV to tvrdi, ja vim. Stejne tak v novinach. Tam se toho vejde.
Rozhodne nejsem autorita, ktera by tvrdila "necistete si zuby" nebo "prestante pouzivat zubni pastu" - to fakt ne. Jenom rikam, ze to muze byt "trosicku", "malinko", jinak. Ze to neni jenom o tom, co zname.

Mam jine nazory na jidlo, na pohyb, na sport, na lekare a na zuby taky :o) telo je uzasny, propojeny organismus.

Nejsem Vseznalek, ale probudte se, zijeme v Matrixu...

To co nas od mladi ucili a to co slysime a cteme...nemusi byt pravda a to, ze v tom vedomi ziji miliardy lidi celou vec jenom zhorsuje.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Knihu jsem četla, v zásadě zjistil, že lidé mají zdravé čelisti, tedy široké, takže se do nich pěkně vlezou všechny zuby, které nejsou natěsnány, pokřiveny a kteér nemají kazy, když jedí stravu bohatou na vit A a D, které se nacházejí v potravinách, které moderní "experti" na stravování zavrhli jako "nezdravé", tedy játra, vejce, živočišné tuky.Zároveň nikdo nejedl jakékoliv výrobky z bílé mouky (tedy ani těstoviny, špagety), ale kváskové chleby apod. a nejedli rafinovaný ani jiný cukr (ani tzv. hnědý, který obsahuje jen malé procento melasy..) Pokud však přešli na "normální" civilizovanou stravu, začali podléhat TTBC, mít úzší čelist, být vyšší než rodiče či sourozenec stejného pohlaví, dýchali nosem apod...